Angela Leong untuk mendapatkan kerusi penggubal Macau melalui tinjauan tidak langsung
toto

Angela Leong untuk mendapatkan kerusi penggubal Macau melalui tinjauan tidak langsung

Angela Leong On Kei, pengerusi bersama dan pengarah eksekutif pengendali kasino Macau SJM Holdings Ltd, bertanding untuk pemilihan semula sebagai ahli Dewan Undangan Macau. Untuk tinjauan pendapat yang akan datang, dia buat Totobet HK kali pertama mengambil bahagian dalam bahagian proses pilihan raya tidak langsung, dan akan berjalan tanpa dicabar. Ini bermakna dia pada dasarnya dijamin untuk dipilih.

Bahagian proses pemilihan tidak langsung melibatkan lima kawasan yang mewakili pelbagai sektor ekonomi dan sosial, masing-masing memilih antara satu hingga empat penggubal undang-undang. Sebaliknya, bahagian proses pemilihan langsung menyaksikan tiket bersaing untuk undi popular.

Cik Leong (gambar dalam foto fail) akan bertanding di kawasan yang mewakili budaya dan sukan, yang akan memilih dua penggubal undang-undang. Dia akan bekerjasama dengan penyandang penggubal undang-undang Chan Chak Mo.

Platform Cik Leong dan Encik Chan menyerahkan pada hari Isnin, kepada Suruhanjaya Hal Ehwal Pilihan Raya, senarai calon untuk tiket mereka dan platform pilihan rayanya, lapor media tempatan.

Memandangkan hanya ada satu tiket yang mempertikaikan kawasan pilihan raya ini – keadaan yang sama seperti yang akan berlaku dengan empat proses Pengeluaran SDY berasaskan kawasan pilihan raya yang lain – Encik Chan juga secara maya telah memperoleh kerusi yang dipilih secara tidak langsung dalam Dewan Undangan yang akan datang.

Keseluruhan proses pilihan raya – secara langsung dan tidak langsung – akan diadakan pada 12 September.

Cik Leong – permaisuri keempat mendiang Stanley Ho Hung Sun, pengasas SJM Holdings – telah menjadi penggubal undang-undang Macau yang dipilih secara langsung sejak 2005.

Penggal Dewan Undangan Negeri akan datang dari 2021 hingga 2025. Badan itu akan mempunyai 14 penggubal undang-undang yang dipilih secara langsung, 12 penggubal undang-undang yang dipilih secara tidak langsung dan tujuh yang dilantik oleh kerajaan.

Pilihan raya perundangan yang akan datang di Macau juga akan disertai oleh seorang aktivis perjudian tempatan: Cloee Chao Sao Fong, yang dikenali orang ramai kerana mengetuai Persatuan Hak Kakitangan Perjudian Macau Baharu, akan mengetuai tiket pilihan raya yang ingin mendapatkan sekurang-kurangnya satu secara langsung- kerusi penggubal undang-undang yang dipilih.

Salah satu topik yang mungkin akan dibentangkan kepada Dewan Undangan baharu ialah semakan undang-undang perjudian Macau.

Enam konsesi perjudian semasa di bandar ini akan tamat pada Jun 2022, melainkan pihak berkuasa memberikan bentuk lanjutan terhad seperti yang dibenarkan di bawah undang-undang perjudian Macau semasa. Kerajaan telah berkata undang-undang perjudian Macau perlu dikemas kini sebagai isu berkaitan dengan tender awam baharu.